27 Ekim 2009 Salı

Bilinçli Çocuklar, Güzel Yarınlar

Projemize başlama noktasını projenin oluşmasında rol alan grup üyelerinin ve fakültemiz öğretim üyelerinin okul hayatı ve diğer çalışmalarındaki tecrübeleri oluşturmuştur. Fakültemiz öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özmen’in fakültemiz öğrencilerine (Tezsiz Yükseklisans ve Lisans Öğrencileri) uygulamış olduğu 72 anketin sonucunda çocuk hakları hakkında geleceğin öğretmenlerinde ve çocukların kendilerinde bir farkındalık oluşturma çalışmasına Kars İl’inde bir ihtiyacın söz konusu olduğu ve çocuk hakları gerçekten çok önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Çocuk hakları konusu ülkemiz için bir anlamda yeni bir konudur. 1989 yılında Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi, 1990’da Türkiye Cumhuriyeti tarafından imzalanmış ve ancak 1995’te ise Bakanlar Kurulu’nun onayıyla yürürlüğe girmiştir. 20. yy’dan başlayarak çocuklar, toplumun geleceğini belirleyen en önemli insan kaynağı olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Çocuk Hakları Sözleşmesi ile de çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesi 20 Kasım 1959’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Çocuk Hakları Bildirgesi” ile kabul edilmiştir.
Bizde geleceğin öğretmenleri olarak bu sorumluluğun bizler tarafından da yüklenilmesi gerektiğine inanmaktayız. Projeye dahil gençler olarak ortak bir Avrupa’nın geleceği için çocuklar hakları konusunun önemli bir yeri olduğuna inanmaktayız. Bu proje sayesinde Avrupa vatandaşlığının önemine ve gençler arasında yerleşmesine katkı sağlayabileceğimizi düşünmekteyiz.
Bu projemiz ile ayrıca insanların geleceğe önemli mirası olan çocuklarda Avrupalılık bilincinin oluşmasına neden olacaktır ve çocuk haklarının önemi geleceğin öğretmenlerine anlatılabilecektir. Bunlara ek olarak gençler Avrupa Birliği projeleriyle, çalışmalarıyla daha fazla ilgilenebileceği bir ortam olacaktır ve kendilerini bu alanda geliştirmek için daha fazla çaba harcayabileceklerdir. Bir çok imkandan yoksun olan gençlerimizin kendilerini gerçekleştirmeleri için projemiz önemli bir fırsattır. Projemiz sayesinde ayrıca gençler olarak birbirimizden çok şey öğrenebileceğimiz bir ortamımız olacaktır. Avrupa Birliği’ne uyum sürecine katkıda bulunacak projemiz sayesinde ayrıca gençler arasındaki dayanışma ve hoşgörü duygusu güçlenecek..

1 yorum: